Chirurgie

Er zijn veel verschillende behandelingen die de handfunctie kunnen verbeteren. Behalve diverse therapeutische methodes en spalkbehandelingen, zijn er ook medicamenteuse (bijv. Botox) behandelingen en (neuro)chirurgische behandelingen. Geen van deze behandelingen zal de neurologische aandoening kunnen herstellen. Ze zijn allen gericht op het verbeteren van de positie en de balans van de arm en hand. Meestal door het verminderen van spastische spierspanningen en soms ook door het stimuleren van aanwezige functies. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van de leeftijd, het ontwikkelingsniveau, de ernst van de situatie en van de gewenste functie van de hand.

Wat wordt er bij de chirurgische behandeling van een spastische hand gedaan?

Beschouw de hand eens als een vernuftige marionet die uit balans is geraakt omdat sommige touwtjes niet meer onder controle zijn. Met een operatie veranderen we niet die verstoorde controle maar wel de lengte en positie van de ‘touwtjes’ om de ‘marionet’ weer in balans te krijgen. Een operatie vindt dus plaats op het niveau van de pezen en de spieren (de touwtjes) in de onderarm en hand (de marionet). Na zorgvuldige bestudering van de hand en arm worden pezen en spieren uitgekozen om korter danwel langer gemaakt te worden. Ook kunnen pezen worden verplaatst om een gewenste functie te ondersteunen. Als gewrichten instabiel zijn kunnen deze stabieler worden gemaakt. Met de juiste combinatie van chirurgische technieken kan de balans in de hand weer hersteld worden in één operatie.
Het meest opvallende verschil van chirurgie ten opzichte van alle andere behandelingen is dat bij chirurgie pezen/spieren verplaatst kunnen worden om zo verloren functies weer enigszins te herstellen. Als u samen met het handenteam voor een operatie kiest zal samen met u overlegd worden over de operatiedatum. Vervolgens wordt u op de opnamelijst geplaatst.

Er is via het secretariaat van de afdeling plastische chirurgie in het AMC een videoband verkrijgbaar met voorlichting over het handenteam en de chirurgische behandeling van de spastische hand.